Scroll to top

Sunday, May 18, 2014

MH370: Pengajaran paling bernilai


Hishammuddin Tun Hussein lebih senang berkomunikasi dengan media tempatan.

SIDANG akhbar mengenai MH370 kelmarin sedikit lain daripada kebiasaan kerana dihadiri oleh hanya wakil media tempatan yang dijemput khas.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hadir untuk bercakap dengan media-media yang dijemput di sebuah hotel di ibu negara dengan ditemani oleh rakan-rakan Kabinet yang berada bersamanya sejak insiden MH370 berlaku dua bulan lalu, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri dan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari.

Hishammuddin yang kelihatan ceria menyapa ramah para wartawan yang hadir ke sidang akhbar khas itu dan menyatakan dalam pertemuan kali ini beliau mahu berkongsi pengalaman dan perjalanan Malaysia dalam menghadapi tragedi yang tidak pernah berlaku dalam mana-mana sejarah penerbangan dunia sekalipun.

Mungkin sikap media antarabangsa yang gemar melontar soalan-soalan bersifat propaganda membuatkan Hishammuddin lebih selesa berkongsi dalam slot istimewa ini mengenai MH370 bersama media tempatan sahaja.

Setelah lebih 70 hari, kehilangan MH370 masih diselubungi misteri yang sukar dirungkai memandangkan tiada secebis bukti pun ditemui di kawasan pencarian di Lautan Hindi.

Yang lebih terkesan dengan kehilangan MH370 ini pastilah ahli keluarga penumpang dan krew pesawat.

Bagi Hishammuddin, beliau sendiri mengakui bahawa perkara paling sukar untuk dihadapinya mewakili kerajaan dan juga oleh Malaysia Airlines (MAS) ialah mendekati ahli keluarga terlibat.

Tidak mudah untuk menenangkan ahli keluarga yang berbeza latar belakang, budaya dan agama daripada 14 buah negara namun ia harus dilakukan oleh kerajaan dan MAS.

"Kita tidak boleh lari daripada realiti bahawa menangani kesedihan dalam kalangan ahli keluarga tidak kira apa juga latar belakang dan kaum mereka, ia adalah sesuatu yang begitu sukar. Cara mereka menghadapi kesedihan berbeza-beza, jadi ini menjadi satu pengajaran buat kita dan boleh diperbaiki," katanya.

Ujarnya, kejayaan dalam usaha kerajaan menangani kes MH370 tidak sepenuhnya terletak pada pencarian pesawat itu semata-mata sebaliknya turut bergantung kepada bagaimana kerajaan dan pihak berkaitan mengambil pendekatan menguruskan keluarga penumpang dan krew MH370.

Bagaimanapun, setelah dua bulan berlalu, boleh dikatakan emosi keluarga terbabit kini sudah terkawal dan lebih tenang selain dapat menerima apa yang berlaku.

Apa yang penting bagi kerajaan ketika ini ialah kebajikan ahli keluarga penumpang dan kru harus terjaga dan memastikan mereka benar-benar berpuas hati dengan maklumat rasmi dan sahih yang disalurkan pihaknya dari semasa ke semasa selain bantuan lain yang disalurkan terutama oleh MAS.

Kesungguhan kerajaan menjaga kebajikan ahli keluarga penumpang dan kru MH370 mungkin sedikit-sebanyak memberi harapan dan keyakinan untuk mereka berhadapan dengan situasi ini.

Sudah pasti apa yang dilalui ahli keluarga terbabit sama sukarnya seperti apa yang ditanggung oleh kerajaan dan MAS.

Pada Hishammuddin sendiri, beliau menyifatkan insiden MH370 benar-benar membuka mata dan memberi pengajaran yang berharga kepada Malaysia dalam banyak sudut.

Malah, katanya, seluruh dunia juga belajar daripada insiden itu dan pastinya banyak perkara yang bakal berubah ekoran peristiwa yang tidak pernah berlaku di mana-mana itu.

Sebelum ini pun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengajak industri penerbangan global termasuk pemain industri tempatan mempelajari dan bertindak berdasarkan pengajaran penting daripada tragedi kehilangan pesawat MH370.

Najib turut menggariskan beberapa perkara yang perlu diambil kira atau dinilai semula termasuk sistem masa nyata mengesan pesawat, jangka hayat isyarat ping, keupayaan kotak hitam merekod perbualan kokpit dan pemancar pengesan kecemasan pesawat.

Paling penting syarikat pengeluar pesawat MH370, Boeing sudah pasti lebih mahu mengetahui apa yang berlaku terhadap pesawat buatan mereka melalui tragedi ini.

Oleh kerana itu, Boeing sebelum ini juga pernah menyatakan ikrar dan komitmen untuk turut serta dan menyokong usaha mencari secara berkesan dan efisien bagi meningkatkan pengesanan kapal terbang di seluruh dunia.

"Apa yang kita lalui hari ini, seluruh dunia hendak tahu. Malah, kawasan Lautan Hindi titik terakhir MH370 dikesan, tidak pernah dikaji dan apabila berlaku, ini adalah pertama dalam sejarah manusia. Maknanya apa yang kita lalui ini bernilai kepada dunia juga," kata Hishammuddin.

Walaupun menyifatkan insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah tahun lalu sebagai peristiwa yang 10 kali ganda lebih sukar berbanding MH370, Hishammuddin berkata, Malaysia begitu bernasib baik apabila begitu banyak negara tampil menghulurkan bantuan mencari pesawat berkenaan.

Pengalaman

Insiden MH370 mematangkan beliau secara peribadi selain memberi banyak pengalaman terutama untuk berhadapan dengan pelbagai spekulasi, tuduhan segenap sudut terhadap kerajaan serta menangani emosi keluarga penumpang.

"Walau apa juga yang dihadapi, saya bangga kerana kita sehingga kini masih tidak tersasar daripada fokus sebenar iaitu mencari MH370 sehingga ditemukan. Apa pun, MH370 menjadi tugas saya, jadi saya tidak boleh lari daripada tanggungjawab itu. Saya ada rakan-rakan untuk tolong. Ini insiden negara tidak boleh diuruskan oleh seorang sahaja. Sebab itu kita perlu menyedari apa yang sudah kita capai terutama untuk koordinasi pergerakan mencari dan menyelamat bersama negara-negara lain, tidak banyak negara yang boleh buat," katanya.

Persoalan kos pencarian yang ditanggung oleh negara-negara terlibat terutama Australia pula tidak pernah dibangkitkan oleh mereka sehingga setakat bermulanya fasa kedua pencarian MH370 baru-baru ini.

Malaysia juga tidak pernah melatah dengan insiden ini lebih-lebih lagi apabila terpaksa berhadapan dengan pelbagai tohmahan, dakwaan dan tuduhan pihak-pihak tertentu berhubung kehilangan pesawat itu.

"Selama ini kita tidak melatah, konsisten dan setakat mana kita mampu kita bersikap telus selain mampu mewujudkan jambatan di dalam dunia yang penuh kebencian, spekulasi media sosial, itu semua kita hadapi setakat yang termampu dan saya rasa banyak tuduhan pihak tertentu yang langsung tidak menggambarkan realiti sebaliknya mahu keruhkan keadaan, saya lihat setakat ini tidak berjaya," katanya.

Jika benar kehilangan MH370 adalah konspirasi, masakan Australia yang diketahui mempunyai hubungan rapat dengan Amerika Syarikat (AS) dan China yang merupakan musuh ketat AS boleh bertemu dan menjalinkan hubungan trilateral untuk melaksanakan fasa pencarian terbaharu MH370.

Jelas Hishammuddin, penglibatan itu sekali gus menafikan wujud pertimbangan geopolitik dan apa-apa konspirasi yang tersebar luas sepanjang insiden MH370.

Ketika ditanya pihak mana yang seharusnya dipertanggungjawabkan dalam insiden yang berlaku ini, Hishammuddin tegas menyatakan tiada pihak yang boleh dipersalahkan dalam hal itu sehingga kini.

Selagi tiada sebarang bukti dan punca sebenarnya menyebabkan kehilangan MH370, sudah tentu sukar bagi sesiapa juga untuk menyatakan pihak mana yang perlu dipersalahkan atau mengambil tanggungjawab terhadap apa yang berlaku.

"Ini adalah satu insiden yang unprecedented (tidak pernah berlaku) sebab itu kita kena cari kebenarannya. Kita tiada apa yang hendak disorokkan. Kita dapatkan pakar-pakar terbaik dunia, AAIB, NTSB, CAAC. Jika bercakap soal inteligen, ada MI6, FBI, CIA. Pihak tentera Amerika Syarikat (AS), China juga terlibat secara langsung, jadi pada dasarnya untuk bercakap soal tanggungjawab sesuatu yang masih tidak diketahui adalah sesuatu yang tidak matang," katanya.

Malah untuk menyamakan insiden MH370 dengan tragedi feri karam di Korea Selatan yang mengorbankan 187 nyawa dan pada akhirnya menyaksikan Perdana Menteri negara itu, Chung Hong-Won meletakkan jawatan akibat kegagalannya menangani masalah tersebut juga adalah sesuatu yang tidak wajar.

Pokok pangkalnya, situasi yang dihadapi Malaysia adalah bersifat global di mana pelbagai pihak terlibat untuk mencari punca, penyelesaian dan menemukan MH370 dan negara ini bertuah kerana tidak bersendirian dalam menghadapinya.

Momentum dalam usaha pencarian tidak akan pernah menurun dan akan diteruskan walau apa juga rintangan dan cabaran yang menanti kerana untuk mengetahui apa yang berlaku terhadap MH370 dari waktu terakhir ia dapat dikesan adalah amat penting bagi Malaysia malah dunia.

Jika hendak dilayan segala spekulasi dan teori konspirasi yang timbul termasuk MH370 diculik makhluk asing dan propaganda pihak tertentu yang hanya mahu mengambil kesempatan terhadap Malaysia, tentunya sukar untuk semua pihak menyelesaikan kes ini dan bergerak ke hadapan.

Sehingga setakat ini, Malaysia harus berbangga kerana dapat menangani isu MH370 dengan baik malahan berupaya merapatkan hubungan melalui kerjasama dengan lebih 20 negara dalam operasi mencari dan menyelamat MH370 sejak dua bulan lalu.

PENULIS ialah wartawan Mingguan Malaysia.

sumber : UTUSAN Online

No comments:

Post a Comment

Labels

Berita Pendidikan (135) Berita Pilihan MPKB 90/93 (47) Artikel Pilihan (35) Makluman Terkini (35) Petikan Akhbar (35) Berita Dalam Negara (34) Petikan Akhbar dari Sinar Harian Online (31) Artikel Islam (29) Berita Guru (28) Artikel Ilmuan Islam (26) Berita Sosial (23) Artikel Pendidikan (19) Artikel Ibadat (18) Ulasan Berita (18) Gambar Menarik (15) Artikel Pedoman (14) Berita Piala Dunia (14) Semak Tawaran/Permohonan (14) Berita Ekonomi (13) Berita Luar Negara (13) Berita MH370 (13) Petikan Akhbar dari Astro Awani (13) Petikan Akhbar dari UTUSAN Online (13) Permohonan Akademik (12) Berita Politik (11) Berita Semasa (11) Petikan Akhbar dari BH Online (10) Berita Agama (9) Berita Permotoran (7) Catatan Peribadi (7) Artikel dari UTUSAN Online (6) Berita Kemalangan (6) Berita Pekerja (6) Petikan Akhbar dari mStar Online (6) Artikel Ekonomi (5) Artikel IT (5) Berita Ibadah Haji (5) Huraian Hadis (5) Rencana Akhbar Online Pilihan (5) Artikel dari Kosmo! Online (4) Artikel dari Penulis Popular (4) Artikel dari myMetro (4) Berita Pemimpin Negara (4) Berita Perkhidmatan Awam (4) Berita Sukan (4) Pendapat (4) Petikan Akhbar dari Kosmo! Online (4) Petikan Akhbar dari The Malaysian Insider (4) Berita Artis (3) Berita Konflik Negara Islam (3) Berita Pelaksanaan Hudud (3) Berita Perundangan (3) Berita Teknologi Baru (3) Hari Raya (3) Petikan Akhbar dari Harakahdaily (3) Petikan Akhbar dari Malaysiakini (3) Artikel Bahasa (2) Artikel Dekorasi (2) Artikel Penulis Terkenal (2) Artikel Seni Islam (2) Artikel Teknologi (2) Artikel oleh Tokoh Ulama Tempatan (2) Berita Alam Sekitar (2) Berita Bajet Negara (2) Berita Cuaca (2) Berita Halalnya Produk (2) Berita Institusi Raja (2) Berita Jenayah (2) Berita Pemimpin Luar Negara (2) Berita Penderitaan Rakyat Palestin (2) Berita Roda (2) Berita Sensiviti Agama Islam (2) Churp Churp (2) Dasar / Konsep (2) Keputusan Peperiksaan Awam (2) Lagu Motivasi (2) Maulidur Rasul SAW (2) Mutiara Kata (2) Permotoran (2) Petikan Akhbar Online (2) Petikan Akhbar dari myMetro (2) Rencana Pendidikan (2) Rencana Penulis Terkenal (2) Software Piala Dunia 2010 (2) Takwim (2) Tema (2) Abdul Nasser b. Abdul Majeed (1) Ahmad Mohzir Abu Bakar (1) Aktiviti Luar PM 3 (1) Amin dan Gambar2 drpd Pesisir (1) Artikel Berkaitan MH370 (1) Artikel Budaya Masakini (1) Artikel Dunia Siber (1) Artikel Kerjaya (1) Artikel Kesihatan (1) Artikel Pelaksanaan Hudud (1) Artikel Pemakanan Sihat (1) Artikel Perjuangan Rakyat Palestin (1) Artikel Perundangan (1) Artikel Sarjana Tempatan (1) Artikel Sastera (1) Artikel Sukan (1) Artikel Ulama Tanahair (1) Artikel dari Buletinonline.net (1) Artikel dari Harakah (1) Artikel dari MyIbrah.com (1) Artikel dari Sinar Harian Online (1) Artikel dari Warga Kampus (1) Artikel oleh Tokoh Wartawan Tempatan (1) Azmi bin Sulaiman (1) Berita Bola Sepak (1) Berita Bukan Islam Biadab (1) Berita Dunia Siber (1) Berita Ibadah Puasa (1) Berita Insan Istimewa (1) Berita Institusi Pondok (1) Berita Kampus (1) Berita Kejadian Mengejut (1) Berita Keluarga Malang (1) Berita Kesan Negatif Internet (1) Berita Keselamatan Kanak-Kanak (1) Berita Pelajar Cemerlang (1) Berita Pelaksanaan GST (1) Berita Pelik (1) Berita Perubatan (1) Berita Sambutan Kemerdekaan Negara (1) Berita Sultan Perak (1) Berita Tanah Haram (1) Berita dari BERNAMA (1) Bersama Aminuddin dan Keluarga (1) Di Rumah Khishamuddin (1) Di Rumah Nasser Mamak (1) Festival Hari Guru 2010 (1) Forum (1) Free Viral (1) Gambar Pilihan (1) Internet Sumber Pendapatan Tambahan (1) Jadual Gaji (1) Jadual peperiksaan awam (1) Jalaluddin Ayai (1) Jalaluddin Ayai Isteri Anak2 Biz (1) Kempen Anti Israel (1) Keratan Akhbar (1) Keratan Akhbar Online (1) Khutbah Jumaat (1) Lawatan En Khishamudin ke MPKB (1) MPKB ke IPGMKKB (1) Manan Md Zain (1) Masjid Pilihan (1) Nasser dan Khishamudin (1) Nostalgia Khishamudin (1) PBSM Dalam Kenangan (1) PELAN PEMBANGUNAN PENDIDIKAN MALAYSIA 2013 - 2025 (1) PM3 Dlm Kenangan (1) PRK DUN Balingian (1) PRK DUN Kajang (1) Pedoman (1) Pendapat dan Teori Penulis Hebat (1) Petikan Akhbar Sukan Star TV (1) Petikan Akhbar dari Indahnya Islam (1) Petikan Akhbar dari islamedia (1) Program Perguruan (1) Promosi Pendidikan (1) Puan Azlina Haron (1) Rencana Kesihatan (1) Rencana Tentang Guru (1) Rencana Tentang MH370 (1) Rencana dari Harakahdaily (1) Rohana Jusoh Rosli Zuraida dan Hayati (1) Rohana binti Jusoh (1) Segmen Blogger (1) Selamat Hari Raya (1) Siti Norbaya Abd Majid (1) Soal Jawab Agama (1) Sumbangan Ikhlas (1) Surat Siaran / Pekeliling (1) Suriani binti Ariffin (1) Tokoh (1) Ucapan Hari Guru (1) Ucapan Raya (1) Video Tazkirah (1) Video Tema Piala Dunia 2010 (1) XPDC PM 1 1992 (1) Zainal b. Nordin (1) a (1)

Blog Archive

www.e-referrer.com